Vinařství na Slavnostech

Víno a uzené, neznám lepší moravskou symfonii

Jaké vinařství potkáte na Slavnostech moravského uzeného 2025?


Vinařství Cigánek - Jmenuji se Ondřej Cigánek. Mé vinařství není tradiční, ale mladé a hravé. Snažím se jít vlastní cestou a přiblížit víno mladým lidem. Mé začátky byly, když mi bylo 13, a já udělal první demižon vína. Od té doby mě víno pohltilo. Řekl jsem si, že bych chtěl jednou mít své vinařství, svoji etiketu, aby mé víno dělalo radost i ostatním, protože to je ten nejlepší pocit. Postupnými kroky si tento sen začínám plnit. Při výrobě vína dbám na kvalitu, jsem posedlý pečlivostí a detaily ve všech fázích výroby.


Vinařství Josef Dufek je rodinným vinařstvím moderního typu a láska k vínu se u nás dědí z generace na generaci. Vinařství se specializuje na produkci vysoce kvalitních, přívlastkových vín, pocházejících převážně z vlastních vinic o výměře 46 ha. Naše vinice, které se rozpínají po údolí v samotném srdci malebného Moravského Toskánska, jsou obdělávány v rámci integrované produkce, s maximální šetrností k přírodě. Vedle více jak 30 druhů přívlastkových vín a sektů vyráběných tradiční metodou kvašením v láhvi a VOC (Víno originální certifikace) máme rovněž netradiční vína typu frizzanté, PÉT-NAT a Kvevri. Jsme velmi hrdí na zisk ocenění šampionů v soutěžích: VVT Valtice, 2x MVT Mikulov, 3x Litoměřice, 3x Pezinok a dalších. Prestiž vín z vinařství Josef Dufek je rovněž po několik let osvědčována v nezávislém francouzském průvodci vín Vins Du Monde, který uvádí 1000 nejlepších vín světa.  Naše filozofie a důraz na kvalitu jsou pevně zakotveny v samotném mottu: "Vše se podřizuje kvalitě!". Koncepčně je s vinařstvím Josef Dufek provozován penzion (ubytovací kapacita činí 47 lůžek) a restaurace s rozsáhlými vnitřními prostory, kvelbeným sklepem, předzahrádkou a vlastní domácí kuchyní. 


Rodinné vinařství Košut Prušánky  - Střední dynamicky se rozvíjející vinařská firma sídlící v obci Prušánky, s provozovnou v Moravské Nové Vsi a s archivními sklepy v malebné vesničce vinných sklepů "Nechory".  Kořeny hospodářství rodiny Košutových sahají daleko do minulosti. Soustředí se na výrobu kvalitních vín z vlastních vinic s důrazem na co nejosobitější charakter. Vinice se nacházejí ve vinařských obcích Moravská Nová Ves a Prušánky ve vinařské podoblasti Slovácké. Celková rozloha rodinných vinic je 27 ha. 


Vinařství Hrozínek - Najdete nás v obci Hlohovec, kde s láskou vyrábíme svěží přívlastková vína. Naše hrozny pocházejí převážně z oblasti Hlohovce, Valtic a Lednice. Máme tak možnost pravidelně kontrolovat, zda mají dostatek slunka a všeho potřebného ke spokojenému zrání. Při výrobě vína zacházíme s hrozny co nejšetrněji a snažíme se o zachování odrůdovosti jednotlivých hroznů. Zaměřujeme se především na svěží přívlastková vína a sezónní speciality. V brzké době se ale můžete těšit i na zajímavé novinky.


Polivka Winery - Vinařství založené ve Velkých Němčicích v roce 2008. Obhospodařuje 3,5 ha vlastních vinic v obcích Velké Němčice a Křepice. Pěstují  klasické odrůdy, ale máme i rezistentní odrůdy Hibernal, Solaris, Cabernet cortis a Muscaris. Bílá vína suchá a polosuchá jsou svěží, ovocná, minerální, hravá a líbivá. Některé partie zrají v barrique sudech na jemných vinných kalech a jsou určena na delší zrání. Speciální polosladká červená vína z odrůd Alibernet a Cabernet sauvignon vynikají vysokou rubínovou barvou a velmi intenzivní ovocnou vůni a chutí s podtónem čokolády a kakaa. Vinařství již získalo několik významných ocenění, nejvíce si cení stříbrných medailí z největší světové soutěže vín AWC Vienna. 


Rodinné vinařství U Samsonů - Od roku 1880 již 5. generace vyrábí kamenná vína z Velkých Němčic a to ojedinělou, tradiční, oxidativní technologií našich předků, bez umělých kvasinek, s vlastními odrůdovými zákvasy a minimalizací chemie. Vína se vyznačují jemnější aromatikou, harmonií, s příjemnou kyselinkou, zbytkovým cukrem, vysokým extraktem a odpovídajícím alkoholem. Převažují vína v kategorii reserva, tj. výroba v kvalitně zavíněných sudech s vinným kamenem při dodržením zásad odrůdovosti. Výsledkem jsou unikátní, velká, harmonická vína s příjemnou zralostí, chutí a odrůdovostí, neovlivněná módními trendy. 


Rajhradské klášterní vinařství - V dnešní podobě funguje od roku 2009, kdy se potkali současní majitelé a rozhodli se, že chtějí pokračovat ve staleté tradici rajhradského vinařství, které je od samého počátku spjato s řádem benediktinů. Vína se vyrábí a zrají v historických sklepích, vybudovaných v letech 1692. Používají se takové technologie, které v nejvyšší možné míře respektují přírodu a její zákonitosti. Cílem je, aby víno odráželo vliv místního geologického podloží, složení půdy, vlhkosti, srážek, nadmořské výšky, ale také tradici a umění vinaře.


Vinařství Rathouzský - Rodinné vinařství z Moravských Bránic,  obhospodařuje cca 10 ha vinic. Víno vyrábíme přirozenými tradičními metodami, nepoužíváme kvasinky, enzymy, taniny a další přípravky. Zajímá nás přirozenost, bezprostřednost a vrstevnatost vín. Věříme, že z kvalitních hroznů lze vyrobit víno téměř samo. Bez zbytečných zásahů chemie a někdy i samotného vinaře.


Vinařství 1838 - Rodinné vinařství z Jevišovky. Co nejšetrnější cestou se snažíme dělat dobré víno, které nás stále nepřestává překvapovat. Kvalita se rodí ve vinici, proto pracujeme jen se zdravými hrozny, které získáváme od stálých a dlouholetých pěstitelů v naší mikulovské oblasti. Bílá a růžová vína máme uskladněna v nerezových tancích a červená v dubových a barikových sudech, které jsou uloženy v našem kvelbeném sklepě z roku 1838. 


Vinařství Kněží hora - V současné době hospodaříme na 24 ha půdy v katastru obce Bzenec a Strážnice, obě obce představují podoblast slováckou, oblast Morava. V našich vinicích pěstujeme hlavně odrůdy Ryzlinku rýnského a jeho kříženců, jako jsou Hibernal, Johanniter a Kerner. Dále Rulandské odrůdy, a také starou odrůdu Sylvánské zelené a trochu něčeho specifického, a to Blauer silvaner a Muškát žlutý.


Vinařství NEPRAŠ & Co - Rodinné Vinařství NEPRAŠ & Co. jsme založili koncem roku 2012 a hned na jaře 2013 jsme vysadili v Pavlově nové vinice, což ale neznamená, že teprve tehdy jsme s vínem začali. Naše činnost zasahuje mnohem hlouběji do historie, a sice do roku 1999, kdy Radomír Nepraš založil vinařství Reisten a po celých 11 let byl autorem jeho vizí. Náš enolog a jeho syn Ondřej Veselý v Reistenu rovněž dlouhé roky působil, takže bylo na čem stavět.

Při produkci vín pracujeme s jinou technologií, než je v současnosti u nás obvyklé: bílá vína v naší produkci kvasí a zrají zpravidla po dobu 11 měsíců až po naplnění do láhve v dřevěných sudech o objemu 2500, 1800 a 1200 l - prakticky od sklizně do další sklizně. To jim, kromě organického způsobu pěstování révy i zpracování vín, dává zcela jinou dimenzi. Vznikají tak vína harmonická, ve kterých vyniká jejich odrůdový charakter a buket. Vína jsou díky dlouhému zrání na sudu také velmi stabilní a v čase se velmi dobře rozvíjí.


Vinařství Jaštík - V roce 2004 jsme vyklučili staré vinohrady a vysadili nové. Tradice vinohradnictví se tak v rodině drží už třetí generaci a vinařství hospodaří na 2,5ha vinohradů v katastru Vacenovice.

Naše malé rodinné vinařství se specializuje na výrobu vína pouze z vlastních hroznů. Chuť našeho vína, jedinečného a nezaměnitelného produktu, necháváme vyniknout díky moderním postupům a trendům v našem vinném sklepě. Tyto aspekty se snoubí s tradicí pěstování vinné révy, na které si zakládáme.



Víno z Trboušan = Jirka a Lucka Korberovi. Jsme pěstitelé 13 hektarů vlastních vinic, s pestrou škálou 16 odrůd. Péče o vinice je naší celoroční náplní, životní cestou a generační štafetou, kterou bychom jednou rádi předali svým dětem. Většinu úrody sklízíme našim stálým odběratelům, ale z vybraných šarží také vyrábíme vlastní produkty – vína, frizzante a nealkoholické hroznové mošty. Do rukopisu vkládáme čistotu, harmonii, odrůdovost a originalitu vzhledu. Přijdete okoštovat, jestli se nám to daří? 


Vinařství Bartoník - V současné době činí celková výměra obhospodařovaných ploch našich vinic cca 15 ha, 1 ha šlechtěného sadu černého bezu a jedna menší plantáž levandule lékařské. Tyto vinice se nacházejí na nejlepších polohách viničních tratí Stará hora v Moravské Nové Vsi, Kněžské v Mikulčicích, Nové vinohrady ve Tvrdonicích, Na strání a Kratiny v Lužicích.


Vinařství Rauš - Vinařství se vyznačuje výrobou přívlastkových vín a to především vysoce kvalitních bílých vín.Vína získávají svou jedinečnou chuť díky nezaměnitelnému vlivu místního mikroklima Pálavy, která chrání naše vinohrady před velkými bouřkami a zajišťuje neustálý sluneční svit. Její vápencový masiv propůjčuje vínům charakteristiké vlastnosti, jenž nabízí pouze oblast Jižní Moravy. Tato ojedinělost se projevuje i v červených vínech našeho vinařství. Jejich výroba byla zavedena v roce 2009, po vzoru velkopavlovických vinařů, z 19. stol. Princip výroby souvisí s dlouhou macerací rmutu modrých hroznů a následným zraním vína v dubových sudech po dobu 12 až 24 měsíců. Pro zrání používáme dřevěné barique sudy z Francie.